5 zásad zero waste v potravinách: Redukování

Takto vyzerá zredukovaný zero waste substrát od FoodCycler

Přemýšlíte, zda být nebo nebýt zero waste? Druhým pravidlem v tomhle životním stylu je podle inšpirátorky Bey Johnson redukování. Redukování čili i snižování spotřeby považujeme za zcela radikální změnu v našem chování a překvapuje nás, jaké má široké uplatnění na jakoukoliv oblast života. Tento krok vám doslova změní život k lepšímu. Podívejte se s námi jak na to.       

Rádi se obklopujeme věcmi

Představte si vaše typické ráno. Vstanete, přesunete se do kuchyně a začněte připravovat snídani. Otevřete ledničku a podíváte se, co tam je. Na jedné poličce jsou jogurty – neochucený, jahodový, borůvkový, na druhé poličce šunka pražská a kuřecí, sýr tvrdý ementál a roztíratelný, máslo a margarín. Celkem pravděpodobně alespoň osm možností. Z různých důvodů. Něco chutná vám, něco partnerovi nebo dětem. Něco bylo v akci.

A hned ráno po probuzení vás čeká první výzva – z těchto 8 možností vybrat jednu. Volba padla na chléb – tousty nebo topinky? Uff , další možnost. Okej, topinky. Ještě nápoj. Otevřete skříňku a tam trůní alespoň tři druhy čaje (ale pravděpodobně je jich mnohem více, jen jse na ně zapomněli, protože dozadu skříňky není vidět ), Caro a káva. Dnes padne rozhodnutí na černý čaj. S mlékem nebo bez? Asi bez, nejsme v Anglii. Tak dnešní ráno by bylo hotové…. Vlastně ne, ještě je třeba obléknout. Spočítali jste už, kolik triček se nachází ve vaší skříni a kolik z nich nosíte více než jednou za měsíc? Životní styl zero waste vám nabízí jednoduché řešení.

Opravdu to všechno potřebuji?

Pojďme si to rozebrat. V zásobě máme 3 jogurty, dvě šunky, dva sýry, asi 5 nápojů, dva spotřebiče prakticky pro stejný účel a velmi mnoho triček. Jaké by bylo vaše ráno pouze s jedním jogurtem, jednou šunkou, jedním druhem čaje a pouze s toustovačem? Já bych měla více času a méně stresu hned ráno, více místa v hlavě na to, abych si všimla východ slunce a jako bonus méně diskusí o snídaňovém menu s rodinnými příslušníky. Když začnete rozšiřovat tenhle pohled například na celou kuchyň, zjistíte, že většinu věcí tam máte pro každý případ nebo na výjimečnou příležitost.

Například odstředivka na salát, dva druhy mixéru, litinový hrnec, servírovací podnosy, výrobník rostlinného mléka (já mám dva! ), 4 pánve, 10 hrnců – na těstoviny, na zeleninu, na guláš. Podívejte se, co tam máte vy. A teď se na každou jednu věc zeptejte – kolikrát jsem to za poslední měsíc použila? Pokud ani jednou, tak tuto věc vůbec nepotřebujete. To, co nepotřebujete, můžete darovat nebo sdílet s rodinou či sousedy. Například servírovací podnosy na rodinné oslavy jsou ideální pro sdílení. Tedy pokud raději nebudete improvizovat a servírovat přímo z hrnce nebo pracovní desky. 🙂 Své návštěvníky tím sice překvapíte, ale o to větší a hezčí bude jejich zážitek z vaší oslavy.

Zero waste přístup nám pomůže neutrácet na zbytečnosti

Dalším nečekaným způsobem jak zredukovat svou spotřebu je nenechat se ovlivnit médii, reklamami a nenakupovat pro zábavu. Cílem výrobců je motivovat vás k nákupu slibem nějakého pocitu například atraktivnosti nebo péče. Pokud se vám podaří identifikovat příčinu touhy něco si koupit – tedy jaký pocit očekávám, když si tu věc koupím, tak zjistíte, že buď si ten pocit víte obstarat zdarma, nebo že už se tak cítíte i bez té věci.

A začnete si všímat, jak málo (pokud vôbec nějaké) další materiální věci potřebujete. A o kolik lépe se cítíte v čisté vyklizené uspořádané kuchyni, nebo před nezaplněnou skříní. Méně je opravdu více. Méně věcí vytváří menší odpad – doslova v naší hlavě i ve světě.

Vždy to bude kompromis mezi tím, co chci a co si opravdu koupím. No při pravidelném přehodnocování si nezapracete život a svět věcmi a zůstane tam více volného místa na opravdové zážitky.

Kde začít, když chci být zero waste

Někdy se stane, že tento krok přijde sám od sebe, neboť k němu dospějete přirozeným vývojem. Jindy se stane nějaká událost, která tyto změny nastartuje. Já jsem se k tomuto přístupu propracovalia opačného konce. Začala jsme zpracovávat potravinový odpad s FoodCycler, čím jsem zlikvidovala všechen mokrý odpad v koši. Následně jsem zlepšila třídění obalů, protože to už bylo možné – vše co v koši zůstalo, bylo suché. A když jsem dokončila redukování v kuchyni, tak jsme se rozhodli, že chceme pokračovat i v dalších oblastech života. Neboť neplýtvání nám dává lepší pocit ze života.

Chcete také začít být zero wate s FoodCycler ? Zde se dozvíte více.

Name (required)Email (required)Website

Napsat komentář